Waarom Dancing Queer?

Trauma healing

Veel jongeren en jongvolwassenen binnen de LHBTQ+ community hebben te maken met (ernstige) mentale en fysieke gezondheidsproblemen. Daarnaast hebben ze ook vaker met discriminatie, eenzaamheid en uitsluiting te maken dan cisgender en hetero jongeren.

Zondag 28 augustus 2022 was de aflevering van Zomergasten met Bessel van der Kolk geheel gewijd aan trauma en healing methodes. Het was één van de best bekeken afleveringen van dat seizoen. Daarin sprak Bessel ook over dans en muziek als methode om trauma’s te helen.

Wanneer je door je ouders verstoten wordt om je geaardheid of genderidentiteit of wanneer je op school gepest wordt omdat je hebt verteld transgender te zijn, dan kan dat mentaal grote gevolgen hebben. Dit laat ook fysiek zijn sporen na.

Dance or Die

Mijn grote inspiratie is danser Ahmad Joudeh, een balletdanser uit Syrië die wereldberoemd werd met zijn verhaal: Dans gebruiken om zijn trauma’s te verwerken van de oorlog in zijn thuisland en de verstoting en geweld van zijn vader.

https://www.youtube.com/watch?v=VRuKVBR4msA

Nu leeft hij dankzij doorzettingsvermogen, drive en passie voor dans zijn droom: afstuderen aan de Nationaal Ballet academie als professioneel danser! En is ambasadeur van Pride Amsterdam sinds 2022:

Pride Amsterdam Ambasadeur

 

Wachtlijsten genderzorg

Daarnaast zijn wachtlijsten voor psychische en medische zorg een groot probleem. Je komt op de wachtlijst (van de genderpoli in Nijmegen of Amsterdam) te staan die tussen de 18 en 24 maanden is.

Wachtlijsten transgenderzorg nemen toe: ‘Drie jaar wachten om mezelf te zijn’ | Hart van Nederland

Maar in de tussentijd gebeurd er niks aan genderzorg terwijl je op deze lange wachtlijst staat, terwijl je leven met dysforie en andere (mentale) problemen wel door gaat. Contactgroepen met gelijkgestemde zijn vaak in gespreksvorm en in Utrecht of de randstad. Maar praten alleen help niet, er is meer voor nodig.
Bijvoorbeeld danstherapie, specifiek gericht op transgender  jongeren en jongvolwassenen, waar zij met dans leren omgaan met hun veranderende lijf en sociale omgeving.
Een huisarts of eerstelijnspsycholoog zou iemand die transgender is en op de wachtlijst voor genderzorg komt te staan, daarnaast kunnen doorverwijzen naar alternatieve (psychologische) zorg. Zodat diegene in de tussentijd al aan diens fysieke en mentale gezondheid kan werken:

“Vaktherapie op doktersrecept!”

Dance has no gender!

Kijkende naar mijn eigen ervaring als queer en transpersoon met een dansachtergrond, vond ik geen aansluiting bij reguliere dansscholen. En een veilige, lhbtq-vriendelijke dansstudio in de regio Arnhem-Nijmegen leek er niet te zijn.

Tijdens mijn ontdekkingstocht naar mijn eigen genderidentiteit, voor en na mijn medische transitie ben ik zelf danstechnieken gaan uitvinden die mij hielpen. Dansexpressie en work-out dansoefeningen hielpen mij hier erg bij. Ook voor traumaverwerking.

Ik ben dan ook van mening dat Dans Body and Mind Healing een waardevol middel is om LHBTQ+ jongeren en jongvolwassen te helpen om hun mentale en fysieke gezondheid te vergroten.

Als spreker kan ik zorginstellingen en culturele organisaties helpen hoe zij queer-vriendelijk(er) kunnen worden. Ook kan ik ingehuurd worden om zorginstellingen te helpen om hen te adviseren met het opzetten van alternatieve therapieën zoals Dans (Trauma) Healing.

Dutch Dutch English English