Dance Body and Mind Healing.

Trauma healing

In aanloop naar mijn genderbevestigende operatie die ergens in 2020 zou plaatsvinden, maar vanwege de Corona pandemie flinke vertraging op zou lopen, ben ik in maart dat jaar mijn slaapkamer thuis gaan ombouwen tot thuis dansstudio en ‘home gym’.
Van verschillende andere transpersonen had ik gehoord dat voor de top-surgery je onder een bepaald gewicht moest komen. En ook dat je minimaal 4 maanden na de operatie niet mag sporten en andere fysieke bewegingen mag maken.

Om gewicht te verliezen en zowel fysiek als mentaal sterk te zijn voor mijn meest belangrijke operatie in mijn leven, ben ik een Dance Healing methode gaan ontwikkelen in de 10 maanden dat deze ‘home gym’ mijn tweede thuis werd.
Vanwege de Corona lockdown waren sport- en dansscholen dicht, maar als queer persoon voelde ik me überhaupt niet prettig in een reguliere sport- en dansschool. In Amsterdam en Rotterdam heb je een Queer Gym, hier in de regio Nijmegen heb je die niet. 

De medische trauma’s die ik na eerdere behandelingen en operaties vanwege mijn auto-immuunziekte had opgelopen en de chronische stress die dit met zich meebracht omdat ik jaren een mantelzorger had met een psychische kwetsbaarheid, hadden zijn innerlijke sporen achtergelaten in mijn lijf.

Hierdoor was eind 2019 de connectie tussen mijn lijf en geest gebroken.
Door het toepassen van mijn Dance Trauma Healing methode op mijn favoriete muziek, ben ik als een soort holistische, Japanse Kuntsugi techniek mijn innerlijke ‘broken pieces’ gaan herstellen. Waarbij de muziek van BTS de grouden lijm was die van mij een masterpiece heeft gemaakt.

 

My true story

Wachtlijsten genderzorg

Daarnaast zijn wachtlijsten voor psychische en medische zorg een groot probleem. Je komt op de wachtlijst (van de genderpoli in Nijmegen of Amsterdam, dat inmiddels 3 jaar is!) te staan die tussen de 18 en 24 maanden is.

Wachtlijsten transgenderzorg nemen toe: ‘Drie jaar wachten om mezelf te zijn’ | Hart van Nederland

In de tussentijd gebeurd er niks aan genderzorg terwijl je op deze lange wachtlijst staat, maar je leven met dysforie en andere (mentale) problemen wel door gaat. Contactgroepen met gelijkgestemde zijn vaak in gespreksvorm en in Utrecht of de randstad. Maar praten alleen help niet altijd, er is meer voor nodig.
Bijvoorbeeld danstherapie, specifiek gericht op transgender  jongeren en jongvolwassenen, waar zij met dans leren omgaan met hun veranderende lijf en sociale omgeving.
Een huisarts of eerstelijnspsycholoog zou iemand die transgender is en op de wachtlijst voor genderzorg komt te staan, daarnaast kunnen doorverwijzen naar alternatieve (psychosomatische) zorg. Zodat diegene in de tussentijd al aan diens fysieke en mentale gezondheid kan werken:

Vaktherapie op doktersrecept!

Dance has no gender!

Kijkende naar mijn eigen ervaring als queer en transpersoon met een dansachtergrond, vond ik geen aansluiting bij reguliere dansscholen. En een veilige, lhbtq-vriendelijke dansstudio in de regio Arnhem-Nijmegen leek er niet te zijn.

Tijdens mijn ontdekkingstocht naar mijn eigen genderidentiteit, voor en na mijn medische transitie ben ik zelf danstechnieken gaan uitvinden die mij hielpen. Dansexpressie en work-out dansoefeningen hielpen mij hier erg bij. Ook voor traumaverwerking.

Ik ben dan ook van mening dat Dans Body and Mind Healing een waardevol middel is om LHBTQ+ jongeren en jongvolwassen te helpen om hun mentale en fysieke gezondheid te vergroten.

Als spreker kan ik zorginstellingen en culturele organisaties helpen hoe zij queer-vriendelijk(er) kunnen worden. Ook kan ik ingehuurd worden om zorginstellingen te helpen om hen te adviseren met het opzetten van alternatieve therapieën zoals Dans (Trauma) Healing.